De Britse energiegrootmacht Ofgem heeft ingestemd met de bouw van een grootschalige stroomverbinding onder de Noordzee. Het project, genaamd Eastern Green Link 1, heeft een waarde van 2,4 miljard euro en zal windenergie van Schotland naar Noord-Engeland transporteren.
De verbinding omvat 196 kilometer aan kabels, waarvan 176 kilometer op zee wordt aangelegd. Dit gebeurt met gespecialiseerde kabelleggers: schepen die geulen graven in de zeebodem en tegelijkertijd of in twee stappen de kabels plaatsen.
Het resterende traject van 20 kilometer loopt onder de grond en wordt gerealiseerd via horizontaal gestuurde boringen (HDD). Hierbij wordt met een boormachine vanaf de wal een doorgang geboord om de kabels van de zeebodem naar het vasteland te verbinden.
De stroomsupersnelweg zal tot twee miljoen huishoudens van groene stroom voorzien en biedt aanzienlijke voordelen. Volgens Ofgem kunnen windenergieproducenten hun turbines blijven draaien, zelfs wanneer het netwerk bijna vol zit. Dit voorkomt verspilling van duurzame energie en levert naar schatting een jaarlijkse besparing van ruim een miljard euro op. Ook zullen Britse energierekeningen naar verwachting dalen dankzij de verhoogde efficiëntie en capaciteit van het netwerk.
Met dit ambitieuze project versterkt het Verenigd Koninkrijk zijn positie als koploper in offshore windenergie en duurzame infrastructuur. De bouw van de verbinding markeert een belangrijke stap in de transitie naar een klimaatneutrale energievoorziening.