Nieuwe vroegpensioenregeling voor zware beroepen in de Bouw en Infra
De discussie over een nieuw vroegpensioenregeling voor zware beroepen krijgt steeds meer aandacht. De regeling, die ook voor bouw- en uta-medewerkers geldt, stelt werknemers in staat om maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd te stoppen met werken. Voor uitzendkrachten in de bouwsector zijn er vanaf 2025 ook mogelijkheden om van deze regeling gebruik te maken. Dit nieuws is belangrijk voor intercedenten en uitzendbureaus, omdat het direct invloed heeft op hun flexwerkers.
Nieuwe vroegpensioenregeling zware beroepen
De zwaarwerkregeling maakt het voor werknemers in de bouw mogelijk om eerder te stoppen met werken, afhankelijk van hun functie en dienstjaren. Werknemers kunnen kiezen voor de zwaarwerkuitkering, eventueel aangevuld met hun pensioen als ze een hoger inkomen wensen. Het is essentieel voor intercedenten om te weten welke voorwaarden gelden voor hun flexwerkers, zodat ze hen goed kunnen adviseren.
Voorwaarden voor bouwplaatsmedewerkers
Bouwplaatsmedewerkers kunnen eerder met pensioen als ze direct voorafgaand aan deelname onder de cao Bouw & Infra werken, op 1 juli 2019 of 1 januari 2020 bouwplaatsmedewerker of vakkracht waren, en in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar onder deze cao hebben gewerkt. Jaren waarin minimaal 6 maanden onder de cao is gewerkt, tellen als een volledig jaar.
Voorwaarden voor uta-medewerkers
Uta-medewerkers kunnen eerder met pensioen als ze direct voor deelname onder de cao Bouw & Infra werken, op 1 juli 2020 of 1 januari 2021 werkzaam waren als uta-medewerker of vakkracht, en in de laatste 25 jaar minstens 20 jaar onder deze cao hebben gewerkt, waarvan minimaal 5 jaar in een bouwplaatsfunctie. Voor uta-medewerkers die op 1 januari 2024 uitvoerder zijn, geldt de eis van 5 jaar bouwplaatsmedewerker niet.
Bekijk ook deze berichten
Wil je meer lezen? Hier zijn nog wat andere berichten die je wellicht leuk vindt.
Kabinet stelt nog eens 19 miljard euro beschikbaar voor Tennet
Het kabinet heeft aangekondigd nog eens 19 miljard euro aan leningen te verstrekken aan Tennet, zodat het staatsbedrijf door kan gaan met de uitbreiding en versterking van het hoogspanningsnet. De extra middelen zijn bedoeld om grote, geplande bouwprojecten niet in gevaar te brengen.
Groen licht voor Britse ‘stroomsupersnelweg’ onder de Noordzee
De Britse energiegrootmacht Ofgem heeft ingestemd met de bouw van een grootschalige stroomverbinding onder de Noordzee. Het project, genaamd Eastern Green Link 1, heeft een waarde van 2,4 miljard euro en zal windenergie van Schotland naar Noord-Engeland transporteren.
CBS: Personeelstekort verhoogt werkdruk
In de meeste sectoren is het aantal ondernemers dat een verhoogde werkdruk meldt door personeelstekort gedaald. Alleen in de landbouw, bosbouw en visserij is een lichte stijging waarneembaar. In de detailhandel ervaren ondernemers de grootste stijging in werkdruk, met 43 procent die dit als hun belangrijkste probleem aanmerkt. Andere sectoren, zoals de horeca en de informatie- en communicatie-industrie, zien vooral een toename van arbeidskosten. Ruim 13 procent van de ondernemers meldt dat zij minder geschikt personeel aannemen, met name in de bouwnijverheid en horeca.
Arnhem zet in op volledig elektrisch werken aan wegen
De gemeente Arnhem streeft naar een schonere en stillere stad door bij wegwerkzaamheden zoveel mogelijk elektrisch materieel in te zetten. Kleinere machines, zoals trilplaten, minikranen en kleine shovels, moeten verplicht elektrisch zijn. Waar mogelijk worden ook zwaardere voertuigen, zoals mobiele kranen en vrachtwagens, elektrisch ingezet.